Curin kolmas ja viimeinen pentue syksy 2018

Pennut ovat syntyneet 1-2.10 välisenä yönä ja pentueeseen syntyi 6 narttua ja 1 uros.

Olen päätynyt tekemään kolmannen pentueen Kuupalla syksyn 2018 juoksuista, jotka alkoivat heinäkuun puolessa välissä. Ja astutus oli 4.8.2018.

Pentueen sukutaulu: Myrkky&Kuuppa

Urokseksi on valikoitunut itävallasta tuontiuros Jersey Girls Peat, joka ei ole ehtinyt menestyä perheen muun kasvun myötä koemaailmassa, mutta on erittäin tasapainoinen ja miellyttävä nuori uros. Matalahko, joten pentue ei mitä liiemmin tule olemaan kokonsa suhteen tasalaatuinen. Curin kanssa kuitenkin uskoisin pennuista tulevan sopivan kokoisia ja varsinkin hyväluonteisia ja helppoja, riistaviettisiä noutajia.

Tulossa on siis ohjaajapehmeähköjä noutajia, joilta ei noutointo lopu. Joten ei perheisiin, joissa on totuttu ravistamaan ennen käyttöä!

Positiivisen eteenpäin koulutuksen kautta huippupentuja siis tulossa toivottavasti.

Astutus oli 4.8. ja pennut syntyvät lokakuun ensimmäisinä päivinä ja ovat luovutettavissa marraskuun loppupuolella (n. 23.11 alkaen luovutus). Ultran (to 30.8 mukaan kivan kokoinen pentue tulossa)!

Jersey Girls Peat eli Myrkky on jo yhden kivanoloisen pentueen isä. Pennut rohkeita ja helppoja!

Myrkky 05/2018

4.8. Astutus onnistui helposti ja itsenäisesti.

Curin pennut kevät 2017

Kuupan toinen pentue syntyi 24.4.2017 ja pentuja tuli kivasti 4 narttua ja 4 urosta. Pennut syntyivät hienosti päivällä Kuupan omatoimisessa synnytyksessä ilman ongelmia.

Pennuilla on mukavat harrastavat kodit, joihin ne pääsivät ennen juhannusta.

Heta, Lucy, Kata, Kiri, Palo, Rocky ja Uuno asuvat pitkin suomea ja Kenu jäi meille kotiin kasvamaan. Pennut olivat mukavan rauhallisia, mutta menoa on silti riittänyt.


Curin toinen pentuehanke on edennyt jo astutuksesta odotukseen.

Rantalan Kirsi suostuu antamaan Nikkasen Maaritin ohjauksessa
olevan huippukoiran Haamun käyttöön, joten toivottavasti kaikki menee
putkeen. Jos kaikki menee sujuvasti ja odotetusti, niin juhannuksena
pitäisi pennuista mitä todennäköisimmin päästä eroon.

Tulevan pentueen sukutaulu olisi tämännäköinen: Haamu & Kuuppa.

Curi on astutettu Haamulla 24.2.2017. Ultraan menemme 21.3 katsomaan mitä siellä on.

Pennut siis syntyisivät vko 17 lopussa, eli ihan huhtikuun lopussa ja pennut olisivat luovutuksessa ennen juhannusta.

Curin pennut syksy 2015

Curilla oli aikomus tehdä pennut alkuvuoden 2015 juoksuista (tammi-helmikuu), mutta koira jäi tyhjäksi (Curille ei tainnut kevättalvella sopia Tanskassa käynti kaverini kanssa lentäen.

Juuri ennen sorsastuskautta alkoi Curin vuoden toiset juoksut ja näin ollen, kun muut oli SM kokeissa, me suuntasimme autolla Tanskaan kokeilemaan astutusta uudelleen keväällä käytetyn uroksen kanssa.

Tällä kertaa astutus onnistui (vaikka aluksi homma oli aikamoista ohilauontaa) ja torstaina 24.9.15 Curi ultrattiin tiineeksi. Näin ollen odotamme pentujen syntyvän loka-marraskuun vaihteessa ja luovutus olisi siis juuri jouluna sopivasti :) 

Curin terveystulokset on selvillä ja ne ovat erinomaiset eli mitään rajoituksia niiden suhteen ei ole.

Curi on nopea ja kyvykäs nuorinarttu ja haluan täydentää sitä kokonaisuutta urosvalinnalla. Koiralla ei ole tarkoitus kuitenkaan tehdä montaa pentuetta, koska se on emännän ainut koekoira ja vielä tämänkin pentueen jälkeen pysyy sellaisena. Kuitenkin tarkoitus on nähdä mitä hyvää se jättää, jotta toisesta pentueesta saan jatkajan omalle harrastukselleni.

Curin sisarusparvi on kaikki terveitä hyviä noutajia ruotsissa, joista kaksi jäi kasvattajalle Djurbergas kenneliin. Curin veljeä on käytetty suomessa yhdessä pentueessa. 

Curin pentujen toivon menevän harrastaviin perheisiin, joissa myös käytäisi toivottavasti kokeissa, eikä vain metsällä. Vaikkakin tärkeää minulle on, että metsästyskoira pääsee metsästysreissuille myös. Kiinnostuksen ilmaisut pentuja kohtaan toivon saavan sähköpostiin tai puhelimeen

Tulevan pentueen uros on tanskassa asuva brittituontiuros DK FTCH MPM 2014 Ellijas Dudley (Barney). Barney on syntynyt 30.4.2007. Tämä uros on hieman massiivisempi säilyttäen nopeuden ja nenänkäyttökykynsä. Tällä uroksella on erittäin hyvät tulokset itsellään ja lähisuvussa. Koira on terve kaikinpuolin ja se on jättänyt terveitä jälkeläisiä. Omistajan mukaan tasapainoinen, rauhallinen ja varma uros. Barneysta löytyy hieman lisää tietoa omistajan kennelin sivuilta www.beechbrook.dk

Uroksen toivon antavan pentueeseen hieman kokoa ja näköä lisää :) Barney jäi tälle kaudelle eläkkeelle, mutta virtaa siinä oli edelleen sopivasti. Uros oli oikein mukavan oloinen meidän siellä käydessä.
 
Pentueen sukutaulu näyttää tällaiselta: (linkki sukutauluun tässä)

Kuvateksti

Curi pentuna kasvattajan luona Ruotsissa.

Curi keväällä 2014 Bennet koulutuksessa.

Barney. www.beechbrook.dk

Barney. www.beechbrook.dk

Lumpan kevät 2015 pennut, ekat ja vikat

Minulla on syntynyt kuluneen vuoden aikana ajatus, että sopivan uroksen löytyessä teetän Lumpalla pennut. Kuuden vuoden aikana olen kerennyt nähdä tollereita paljon erilaisissa tapahtumissa, eritoten noutokoulutuksissa ja treeneissä, joiden myötä olen ymmärtänyt, että tollerini on tasapainoinen ja tervepäinen yksilö. Lumpa on toimiva niin noutohommissa kuin muissa harrastuksissa. Se on terve ja sen sisarukset ja vanhemmat ovat myös terveitä. Sillä on hyviä tuloksia harrastuksista ja näyttelyistä, vaikka viime vuosina emme niin aktiivisia ole niissä olleet. Mielestäni Lumpalla on kaikki jalostuskoiran edellytykset kunnossa. Se on rakenteeltaan sopusuhtainen, luonteeltaan leikkisä, energinen, itsenäinen, määrätietoinen. Lumpa pitää kaikista ihmisistä ja tulee myös lasten kanssa hyvin toimeen. Huono ominaisuus sillä on ääntely, jota esiintyy sorsalla ja paljon ammuttaessa, josta siitäkin emäntä syyttää hieman itseään, kun on koiraa nuorena viety turhan nopeasti eteenpäin.

Tarkoituksena olisi astuttaa se alkuvuoden 2015 juoksuista. Lumpan uros valinta alkaa hahmottua ja tapaamme uroksen kanssa piakoin tutustumiskäynnillä. Tämä uros tulee lisäämään käyttö- ja näyttöominaisuuksia pentueeseen tulosten perusteella paljon. Odotan mahdolliselta tulevalta pentueelta hyviä metsästysominaisuuksia, vahvaa luonnetta ja kaunista tollerin ulkomuotoa hyvällä turkilla. Lumpan pennuista kiinnostuneet voivat ottaa jo yhteyttä ja voin kertoa ajatuksistani pentujen suhteen lisää. Lisätietoja tulee syksyn 2014 aikana vielä tännekin. Lumpan terveys on 6-vuotiaalla nartulla erinomainen ja odotan Lumpan jättävän tervepäisiä ja terveitä jälkeläisiä, jotka sopivat kaikkiin mahdollisiin harrastuksiin ja koiralajeihin. Myös noutointoa haluan pentueeseen tulevan, joten toivon pentujen pääsen aktiivisiin mahdollisesti metsästäviin perheisiin. Lumpan terveystulokset kunnossa kaikin puolin.

Mielestäni tolleri ei ole monenkaan ihmisen ensimmäinen koira, tai kokemusta ja maalaisjärkeä koiranpitoon pitää olla ennen tollerin ottoa. Tollerit pyrkivät johtajuusasemaan, joten omistajan pitää pystyä se pitämään, eikä sitä ole hyvä oppia kantapään kautta. Tolleri tarvitsee myös virikkeitä ja tekemistä, joten sohvakoiriksi näistä ei ole ja pelkkä lenkitys ei mielestäni riitä tälle rodulle. Rotuun kannattaa tutustua muutenkin kuin netin välityksellä. Hyvää informaatiota saa tollereiden rotujärjestön kotisivuilta: www.tollerit.fi . Rodulla on myös jonkin verran terveysongelmia, joten niihinkin suosittelen tutustumaan novascotiannoutajien sivuilta tarkemmin. Vaikka emä ja isä olisi terveitä, ei kukaan voi taata, että kaikista pennuista tulisi täysin terveitä, harmillisesti.

Lumpan pentujen urokseksi valitsin Remun eli Novamian Boogie Woogien. Remu asuu Pieksämäellä ja harrastaa isäntänsä kanssa nomeilua, metsästystä ja tokoa. Remulla on tolleriksi erinomaiset Nome-tulokset, siirtyen viime kesänä voittajaluokkaan (tätä kovin moni tolleri Suomessa ei ole tehnyt). Remu on hyvässä yhteistyössä isäntänsä kanssa ja on vielä komea ja hyvä turkkinen uros. Remulla on erinomaiset näyttelytulokset. Remulta toivon pentueeseen tulevan lisää rodunomaisia nouto-ominaisuuksia ja turkkia, kaiken muun hyvän lisäksi. 

Remulla on yksi pentue viime kesältä, jossa kaikki vaikuttaisi olevan hyvin, mutta virallisia terveystuloksia ei vielä ole, kun pentue ei ole vielä vuoteinen. 

Lumpan ja Remun treffit olivat pariin otteeseen loppuviikolla 11. Pääsiäisen jälkeen on ultrassa käynti, joten sitten selviää miten astutukset onnistuivat. Homma oli kummallekin kuitenkin helppoa ja proget olivat alkuviikosta (vko11) nousussa, joten pentuja tässä odotellaan. Jos pentuja tulee, niin niiden luovutus olisi joskus heinäkuun puolivälin aikaan.
 
Lumpalle syntyi 3 elävää pentua ja kaksi kuollutta. Pennut löysivät uudet kodit pitkin Suomea.
 
Pentue oli Lumpan ensimmäinen ja viimeinen samalla.

Lumpa

Lumpa kesällä 2011 Auran näyttelyssä.

Remu

Remu ja Lumpa